Welkom op de website van de
Vredeskerk Katwijk

Adres: Baljuwplein 1, 2225 BR Katwijk

"Christus bij u thuis"

Het jaarthema van PKN landelijk is dit seizoen; ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’. Daar hebben ds. Barbara en ik van gemaakt: ‘Christus bij u thuis’. We willen dit jaar met thema-avonden, thema-diensten en in de ochtenddiensten vaak op teruggrijpen. Geloven doe je niet alleen op zondag, ook op maandag. Een open deur en toch ook een aandachtspunt. Door drukte, haast en verlegenheid lukt het ons toch vaak niet zo goed om op maandag dezelfde geloofshouding te hebben als op de zondagmorgen.

Bij de leerlingen van de Heer Jezus zou je toch verwachten dat zij wel een regelmaat in hun geloofsleven hadden. Op Sabbat naar de synagoge, thuis een redelijk standaard gebedsleven met bijvoorbeeld het Achttiengebed of andere gebeden en psalmen die zij uit hun hoofd kenden. Maar ook zij hadden coaching nodig en vroegen de Heer daar om.

Lucas 11: 1: Eens was Jezus aan het bidden, en toen Hij zijn gebed beëindigd had, zei een van zijn leerlingen tegen Hem: ‘Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd heeft.’

Als jullie bidden, trek je dan terug in je huis, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteüs 6: 6)

Het is geen vraag of het belangrijk is dat we gedurende de week een eigen huisliturgie hebben. Zo is Christus bij ons thuis. Niet als een vanzelfsprekendheid (wat gelukkig ook waar is), maar als een welkome gast die voortdurend opnieuw uitgenodigd wordt. Als je huisgenoten hebt neem je die toch ook niet voor lief, maar dan geef je hun voortdurend aandacht.

Jouw situatie en jouw levensfase spelen daarbij een belangrijke rol. Daar hopen we komend seizoen aan te werken met elkaar. Hoe bid je? Hardop? Ook als je alleen bent? Voor wie bid je? Hoe vaak? Is er een norm? Helpt bidden? Hoe bid je met kinderen? Hoe bid je met een partner? Hoe werkt het (stil) gebed van de zondag door in de week? Hoe maak je tijd? Hoe bid je als je zelf de woorden niet kan vinden door rouw of twijfel?

Verder kunnen we het hebben over gehoorzaamheid, troosten, volharden, studeren, zingen en juichen thuis. De zondag is een goede start van de week, maar hoe gaan we verder op maandag. Hoe kunnen we groeien in ‘Christus bij jou thuis’ in deze tijd? Willen we dat, of wordt dat beklemmend?

Wij gaan ervan uit dat er geen scheiding mag zijn tussen de zondag en de maandag, ook al verschilt de invulling van deze dagen. Tegenwoordig is veel te veel 24/7. Als het ergens voor zou moeten gelden, dan is dat voor ons geloof. Ons themalied dit jaar is dan ook Evangelische Liedbundel nummer 270.

 

Ga nu heen in vrede,

ga en maak het waar,

wat wij hier beleden

samen met elkaar.

Neem van hieruit vrede,

vrede mee naar huis,

dan is vanaf heden

Christus bij u thuis.

Ga nu heen in vrede,

ga en maak het waar.

 

Ds. Jaap van der Windt

 

https://www.youtube.com/watch?v=tDPpyApOmdQ

Mededeling

Het Kerkelijk Bureau is vanaf 24 februari voor onbepaalde tijd gesloten op de vrijdagmorgen. U kunt onze kerkdiensten volgen via: https:// www.kerkomroep.nl en YouTube Vredeskerk Katwijk.

Jaarthema: "Christus bij u thuis"

Ons jaarthema is "Christus bij u thuis". We willen dit jaar met thema-avonden, thema-diensten en in de ochtenddiensten vaak op teruggrijpen.

Lees meer

©2024 Vredeskerk katwijk - Privacyverklaring - Cookieverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter - Proclaimer