Adres: Baljuwplein 1, 2225 BR Katwijk aan Zee

Protestantse Lezing 2018

07 december
Protestantse Lezing 2018

Op 31 oktober 2018 - Hervormingsdag - hield Ben Tiggelaar de Protestantse Lezing 2018 in Corpus Experience. Ben Tiggelaar is bestsellerauteur, internationaal spreker, gedragswetenschapper én protestant.

“Kun je zélf iets van je leven maken? Of is het vooral de kunst om te accepteren wat je overkomt? Geloof je dat jij de regie hebt, dat je zélf iets van je leven kunt en moet maken? Of is levenskunst omgaan met wat er aan onverwachte dingen op je pad komt?”

Tiggelaar stond in zijn lezing op een eigentijdse manier stil bij de vraag die 400 jaar geleden - tijdens de synode van Dordrecht - maandenlang het gesprek van de dag was: Bepaalt God hoe het leven van mensen verloopt óf heeft de mens daar zelf invloed op?

De lezing is inmiddels als video beschikbaar gekomen.  In januari 2019 verschijnt de uitgesproken lezing in boekvorm.

Toelichting:

Tegenwoordig kunnen Nederlanders zich nauwelijks iets bij dit vraagstuk voorstellen. Nederland is bij uitstek een land waar het geloof in God plaats heeft gemaakt voor een geloof in maakbaarheid. De overtuiging dat je zélf iets van je leven kunt en moet maken. Toch is het volgens de protestantse Tiggelaar goed om in de huidige prestatiemaatschappij waarin zelfbeschikking hoog in het vaandel staat opnieuw na te denken over deze historische vraag.

De protestantse lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie. De lezing wordt jaarlijks gehouden op 31 oktober (Hervormingsdag).

 

 

Mededeling

Het Kerkelijk Bureau is gesloten op de vrijdagochtend vanaf 24 mei tot/met augustus 2019. U kunt natuurlijk wel terecht op de dinsdag.

Jaarthema: "Een goed gesprek..."

We voeren vaak gesprekken, in de kerk en daarbuiten. Maar wanneer is iets een goed gesprek? Bij goede gesprekken gaat het in elk geval om ontmoetingen met tijd en aandacht. Het gaat over wat ons bezig houdt en bezielt. Een goed gesprek heeft ook altijd iets onvoorspelbaars. Je bent in gesprek met iemand anders en je weet nooit precies wat de ander denkt of voelt. Als je echt naar elkaar luistert, zou je gesprekspartner je nog wel eens kunnen verrassen of op nieuwe inzichten kunnen brengen.

Lees meer

©2019 Vredeskerk katwijk - Privacyverklaring - Cookieverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter BV - Proclaimer