Welkom op de website van de
Vredeskerk Katwijk

Adres: Baljuwplein 1, 2225 BR Katwijk

Overdenking KerkContact nr. 3

03 februari
Overdenking KerkContact nr. 3

Volharding

Erger je niet aan slechte mensen, wees niet jaloers op wie kwaad doen, zij verdorren snel als gras, zij verwelken als het jonge groen.

Vertrouw op de HEER en doe het goede, bewoon het land en leef er veilig. Zoek je geluk bij de HEER, hij zal geven wat je hart verlangt. Leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op hem, hij zal dit voor je doen: het recht zal dagen als het morgenlicht, de gerechtigheid stralen als de middagzon.

Blijf kalm en wacht op de HEER, erger je niet aan wie slaagt in het leven, aan wie met listen te werk gaat. Wind je niet op, laat je woede varen, erger je niet, dat brengt maar onheil…                                                                                                                                               Psalm 37:1-8

`t Is een tijd van korte lontjes.

De huidige crisis schijnt ze nog korter te maken dan ze de laatste jaren al waren. Verbazing, verbijstering, ergernis, woede… Krantenkoppen staan er vol van hoe de ene mens reageert op de gedachten of de daden van een ander. Het is soms zo erg, dat ik me wel eens ga ergeren aan al dat geërger van anderen. En Instagram, Facebook en Twitter maken het ook nog heel verleidelijk om dat allemaal in de meest grove bewoordingen en beelden op de maatschappij los te laten.

Sommige mensen voelen zich hierdoor ook gerechtigd de regels die we afgesproken hebben maar aan hun laars te lappen. Lak aan anderhalve meter, lak aan bezoekbeperking, lak aan avondklok, want “het ergert mij”, “de overheid ergert mij”, “mensen met een andere mening ergeren mij…”

Wat een weldaad is dan de Bijbel.

Wat een wijsheid en een verademing, als de Bijbel openvalt bij Psalm 37. Maak je toch niet zo druk om zaken en mensen die het niet waard zijn! Geloof, vertrouw op de Heer en doe goed. Laat je niet verleiden tot zinloze woede-exercities, maar ga voort op het pad dat je geleerd is, van liefde en geduld. De Heer zal je geven wat goed is. “Wentel uw weg op den Heere”,  stond er in de oude vertaling – een levensmotto dat veel ouderen meegekregen hebben bij hun huwelijk of belijdenis, denk ik.

Deze Psalm is een zogenaamd “acrostichon”, elk vers begint, in het Hebreeuws, met een volgende letter uit het alfabet. Zo zouden we het een “alfabet van het geloofsleven” kunnen noemen. Of misschien wel “het ABC voor leven in crisistijd”. Laat je niet verleiden, laat ergernis geen kwade macht over je worden. Open daarentegen je ogen voor de talloze zegeningen die er zijn. Doe het goede…

Tegenover ergernis staat volharding.

Volharding in de hoop wel te verstaan, want je kunt natuurlijk ook volharden in het kwaad. De apostel Paulus, die is opgevoed met de wijsheid van de Schrift en zich die ook helemaal heeft eigen gemaakt, schrijft ergens:  “In deze hoop (op Gods toekomst, KK) zijn we gered. Als we echter nu al zouden zien waarop we hopen, zou het geen hoop meer zijn. Wie hoopt er nog op wat hij al kan zien? Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden.” (Romeinen 8:24-25).

Doorgaan in het leven dus, laat je niet van de wijs brengen. Denk niet dat dit het zal zijn, of dat het kwaad of de kwade geesten de overmacht zullen krijgen. Hou je blik altijd gericht op Gods overwinning. Er is altijd een voorbij, er is altijd dat schitterende uitzicht op Zijn Koninkrijk, altijd iets groots en onvoorstelbaar moois om op te hopen. Houd dat vast! En laat daardoor ook je doen en laten leiden. Hou vol!

Natuurlijk, het is menselijk meteen resultaat te willen zien, of te eisen zelfs. Maar het resultaat waar we in het geloof op gericht zijn, gaat al het kenbare te boven. En juist daarom kan het ons op de been houden, rust geven en oog voor het goede en de grote zegeningen die we ondanks alles mogen genieten.

Daarom: erger u niet, maar volhard in geloof, hoop en liefde.

Ds. Karel Koekkoek

Mededeling

Het Kerkelijk Bureau is vanaf 24 februari voor onbepaalde tijd gesloten op de vrijdagmorgen. U kunt onze kerkdiensten volgen via: https:// www.kerkomroep.nl en YouTube Vredeskerk Katwijk.

Jaarthema: "Christus bij u thuis"

Ons jaarthema is "Christus bij u thuis". We willen dit jaar met thema-avonden, thema-diensten en in de ochtenddiensten vaak op teruggrijpen.

Lees meer

©2024 Vredeskerk katwijk - Privacyverklaring - Cookieverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter - Proclaimer